Quantcast
Channel: ARA VaDeJocs » windows 8
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Exposem les principals diferències entre PlayStation 4 i Xbox One

$
0
0

La nova generació de consoles de joc és apunt d’estrenar-se a Europa. El 22 de novembre es posarà a la venda la consola de Microsoft, l’Xbox One i una setmana després, el 29 de novembre arribarà el moment de PlayStation 4. Aquesta nova generació està generant molts dubtes. Des de l’anunci de les videoconsoles fins a tres dies abans que es posessin a la venda als EEUU s’han fet canvis de funcionament en diferents aspectes. Ja hem publicat sengles textos d’impressions sobre PlayStation 4 i Xbox One, però si esteu decidits a comprar un nou sistema d’entreteniment electrònic i encara no us heu decidit per cap dels dos dispositius aquest article comparatiu us pot ser d’ajuda.

ROGER BALDOMÀ i LEIVA | Sant Quirze del Vallès

Moltes botigues han optat per permetre als seus clients la possibilitat de fer la reserva de la seva videoconsola sense cap tipus de compromís. És per això que a pocs dies perquè les noves consoles de Microsoft i Sony es posin a la venda us desgranem quines son les diferències entre PlayStation 4 i Xbox One esperant que la vostre elecció sigui més fàcil.

Potència

PlayStation 4 i Xbox One són dues màquines molt semblants, pràcticament iguals. Aquesta generació ambdues consoles comparteixen arquitectura, processador i fins i tot targeta gràfica. Tot i això tenen algunes diferències.

Xbox One fa funcionar els processadors de la CPU a 1,75 Ghz mentre que Sony els manté a 1,6 Ghz.

Tot i tenir la mateixa targeta gràfica, la GPU de PlayStation 4 té 18 unitats de computació i la GPU d’Xbox One n’inclou 12. Tot i aquesta gran diferència, les unitats de computació de PlayStation 4 treballen a una velocitat de 800 MHz i les d’Xbox One ho fan a 853 MHz.

Finalment trobem una diferència en la memòria RAM. Tant Xbox One com PlayStation 4 compten amb 8GB de RAM, però Xbox One ha optat per utilitzar RAM DDR3 que és capaç de processar 2.133 megatransferències per segon, i PlayStation 4 munta RAM GDDR5 capaç de processar 2.133 megatransferències per segon.

Vistes les diferències queda palès que PlayStation 4 té més potència en l’apartat gràfic i que incorpora una memòria RAM més avançada. Ja se sap que alguns jocs multiplataforma de llançament tenen més resolució a PlayStation 4. Tot i això, Anton Yudinstev, responsable de War Thunder, un videojoc exclusiu per a PlayStation 4, ha declarat en una entrevista a la revista EDGE que:

“PlayStation 4 és òbviament més potent, però depèn del que facis. La GPU és aproximadament un 40% superior a la d’Xbox One. La memòria RAM DDR5 és un 50% més potent que la DDR3, però la velocitat d’escriptura és superior a Xbox One, per tant, depèn de com programis”.

Entrades, sortides i connectivitat

En aquest apartat també trobem diferències. La menys rellevant és el fet que PlayStation 4 i Xbox One tenen la seva corresponent entrada per a PlayStation Camera i Kinect respectivament. Però n’hi ha d’altres que sí que son importants.

Xbox One incorpora tres ports USB 3.0. Dos a la part del darrera i un al lateral. PlayStation 4 n’implementa dos. Ambdós a la part frontal de la consola de joc. Aquests ports USB 3.0 es poden utilitzar per carregar les bateries dels comandaments, però a Xbox One també es podran utilitzar per connectar-hi disc durs externs o llapis de memòria per poder reproduir el contingut multimèdia que continguin.

Les diferències, però, no s’acaben aquí. Xbox One incorporà una entrada HDMI. L’entrada HDMI ha estat dissenyada explícitament per poder connectar-hi un sintonitzador de TV/Satel·lit per tal de poder aprofitar el servei d’Xbox One Guide a l’hora de veure la TV a través d’Xbox One. Cal saber, però, que podrem connectar-hi qualsevol dispositiu que tingui sortida HDMI. Tota senyal que entri a través de l’HDMI IN es podrà visualitzar a pantalla completa o a pantalla partida amb la tecnologia “Snap”. Per tant, es podran fer coses tan curioses com jugar a un joc d’Xbox One i a un de PlayStation 4 a la mateixa pantalla, al mateix temps.

Vista des del darrera de la part on trobem les entrades i sortides de PlayStation 4 i Xbox One

Xbox One també compta amb una connexió per a interfícies d’infrarojos. S’ha especulat molt sobre la funcionalitat d’aquesta entrada però encara no s’ha confirmat per a què es podrà utilitzar.

I per últim, Xbox One incorpora connexió Wi-Fi Direct IEEEE 802.11 a/b/g/n a dual-band a 2,4GHz i 5GHz, en canvi PlayStation 4 té connexió Wi-Fi IEEEE 802.11 b/g/n amb una sola banda a 2,4GHz. Gràcies al Wi-Fi Direct  que incorpora Xbox One, aquesta pot crear una xarxa Wi-Fi perquè altres dispositius amb l’aplicació Xbox One SmartGlass es connectin a ella sense necessitat de tenir un router. L’altre aventatge dels estandards Wi-Fi que inclou Xbox One és el Wi-Fi a, conecgut com a WIFI 5. Aquesta modalitat de Wi-Fi és la que permet a Xbox One treballar tant a la freqüència de 5Ghz, una freqüencia que si ve és cert que té menys cobertura, millora el temps de resposta entre la comunicació amb dos dispositius i al ser, a dia d’avui, poc utilitzada, pateix menys interferències.

Es pot afirmar que Xbox One és molt més completa en aquest aspecte ja que permet moltes més opcions i millora prestacions actuals, com és el cas de la Wi-Fi Direct i la WIFI 5. A aquest punt cal sumar-hi el fet que PlayStation 4 perd respecte a PlayStation 3 la possibilitat de reproduir contingut extern (arxius de vídeo i àudio) a través de dispositius d’emmagatzematge externs connectats per USB tot i que molt probablement en un futur s’activi aquesta funcionalitat mitjançant una actualització.

Comandaments

A l’hora de jugar el comandament és una de les parts més importants. És el que permet la interacció entre el videojoc i el jugador. Ara cal distingir entre les diferents possibilitats existents.

Comandament DUALSHOCK 4 de PlayStation 4

Si entrem a comprar els comandaments clàssics tenim el DUALSHOCK 4 de PlayStation 4 que incorpora un panell tàctil similar al de PlayStation Vita, però que a més també és un botó, es pot prémer. El comandament funciona gràcies a una bateria d’ions de Liti no intercanviable que es carrega mitjançant un cable micro-USB. DUALSHOCK 4 inclou a la part frontal una barra de llum que converteix al comandament en un substitut de PlayStation Move per a alguns jocs concrets sempre que tinguem la PlayStation Camera (costa 60€ i es ven per separat). A més, quan juguem amb altres jugadors de manera local en pantalla partida, la pantalla se situarà a la dreta o a l’esquerra segons on detecti el jugador respecte de la resta. Una altra diferència respecte del comandament d’Xbox One és l’altaveu mono que incorpora i connector estàndard per a auriculars estèreo que vindran amb qualsevol pack de PlayStation 4.

Comandament Xbox One Wireless

Xbox One tindrem el comandament Xbox One Wireless. Un comandament que incorpora vibració diferenciada als gallets per tal d’afegir un plus d’immersió. El comandament funciona amb dues piles però hi ha disponible l’accessori “carrega i juga” per 19,90 €, que inclou una bateria i un cable micro-USB amb indicador lluminós de càrrega. La utilització de la tecnologia reflectiva invisible LED per comunicar-se amb Kinect fa que no calgui sincronitzar els comandaments i també s’utilitza per saber quin comandament té cada usuari -perquè com explicàvem amb el DUALSHOCK 4, quan juguem amb pantalla partida la pantalla es situí allà on sigui l’usuari. Val a dir que en aquest cas Kinect ja ve amb la consola i per tant serà una opció totalment funcional per a tothom.

Comandament PlayStation Move

Un altre tipus de comandaments són els de moviment. Sony va crear per a PlayStation 3 el PlayStation Move, un controlador molt similar al de Nintendo Wii però més avançat. A PlayStation 4 els podrem continuar utilitzant ja que son totalment compatibles. Això si, requereixen una vegada més de la PlayStation Camera que es ven per separat.

Sensor Kinect per a Xbox One

 

Xbox One no té cap comandament indicat per a sensors de moviment. La seva aposta va ser Kinect a Xbox 360 i ara a Xbox One, tenim la nova versió de Kinect, que ve amb la consola de joc. El fet que Kinect vingui de sèrie amb totes les Xbox One fa que a dia d’avui ja hi hagi vint-i-sis jocs que implementin alguna funcionalitat. Kinect incorpora una càmera RGB Full HD, receptor d’infrarojos i un programari que permet detectar fins a sis jugadors simultanis. Per a cada jugador, Kinect és capaç de crear un esquelet amb vint-i-sis punts de reconeixement que permeten reproduir amb exactitud el moviment del jugador i fins i tot la rotació de les diferents parts del cos. És capaç també d’interpretar la força i la intensitat dels moviments amb cada múscul, el nostre ritme cardíac o el nostre estat emocional. També és capaç de rebre comandes de veu i diferenciar quin dels jugadors li està donant les ordres. Mitjançant les ordres podrem realitzar pràcticament qualsevol acció.

 

Sensor PlayStation Camera

PlayStation Camera és un dispositiu similar a Kinect per a PlayStation 4. PlayStation Camera consta de dues càmeres HD Ready, pot detectar fins a quatre persones diferents i també pot rebre comandes de veu. En aquest cas, però, són més limitades i no diferencia entre la persona que li dóna l’ordre. El fet que sigui un accessori que es ven per separat fa que en l’actualitat només hi hagi dos jocs que la utilitzin.

Entreteniment i multimèdia

Microsoft està apostant molt fort per convertir-se en el centre d’entreteniment de la nostra sala d’estar. Amb la Xbox One ens vindrà un cable HDMI preparat per reproduir continguts a 4K. En canvi, Sony que també inclou un cable HDMI ha anunciat que de moment podrà reproduir pel·lícules a 4K però que no podrà executar jocs amb aquesta resolució.

Xbox One permet la reproducció d’MP3, CD, té connectivitat DLNA que permet reproduir continguts multimèdia que estan en altres dispositius com pot ser un disc dur multimèdia o un PC, i permet connectar-hi llapis de memòria o disc durs externs per reproduir-ne el contingut. Res del que hem anomenat a continuació es pot fer amb una PlayStation 4. Qui sap si les queixes dels seus futurs compradors provocaran una actualització que permeti a PlayStation 4 recuperar aquestes funcionalitats.

Desconeixem a hores d’ara quines aplicacions tindrem a la nostra disposició als diferents països d’Europa per veure la TV amb PlaySation 4. El que sí que s’ha confirmat és que qualsevol aplicació d’aquest tipus estarà disponible per a tots els usuaris de PlayStation 4 amb connexió a internet sense necessitat d’estar subscrit al servei de PSN Plus. En canvi, Microsoft continua amb la política de donar accés a totes les aplicacions de TV i altres com Skype, SkyDrive sempre que l’usuari pagui la quota d’Xbox Live Gold. A Xbox One ara mateix s’han confirmat aplicacions per veure Eurosport, Gol TV, Machinima, MUZU, RTVE, TED, Wuaki.tv i Zatoo.

Fonts de Sony van dir al passat E3 2013 que havien creat una consola de joc “per a jugadors de videojocs”. Aquesta idea la van repetir moltíssimes vegades i per això ara mateix ens trobem amb una consola de joc que ha perdut moltíssimes de les característiques que sí que tenia PlayStation 3 com a centre d’entreteniment multimèdia. Xbox One, en canvi segueix avançant en aquest camí amb la intenció de convertir-se en un dispositiu que englobi tot l’entreteniment d’una sala d’estar.

Joc en línia

El joc en línia s’ha convertit en un requeriment pràcticament obligatori en la majoria de videojocs. La competència entre Microsoft i Sony per oferir un bon servei de joc en línia ha fet que ambdues empreses hagin copiat el millor de l’altre. Tot i això encara podem trobar diferències entre els dos serveis que ofereixen, PSN Plus a PlayStation i Xbox Live Gold a Xbox.

PSN Plus té un preu anual de 49,99€. Amb una sola subscripció podrem aprofitar els serveis que ens ofereix a PlayStation 3, PlayStation 4 i PlayStation Vita. El servei de PSN Plus et garanteix mensualment un conjunt de jocs triple A de manera gratuïta. Aquests jocs, però, només els podrem jugar sempre que continuem pagant la quota de PSN Plus. Inclou un servei que et permet descarregar un videojoc, jugar-hi durant una hora i si t’agrada, comprar-lo. Per altres serveis com els xats de veu en grup, o les aplicacions com NetFlix o Hulu no serà necessari estar subscrit a PSN Plus.

En l’apartat social de Sony ha confirmat que la llista d’amics de PSN Plus pot arribar fins a dos mil amics.

Xbox Live Gold té un preu anual de 59,99€. Amb una sola subscripció pots aprofitar els serveis tant d’Xbox 360 com d’Xbox One. Microsoft ha confirmat que en algun moment del 2014, Xbox One també tindrà el servei de “Games with Gold”, que regala dos jocs cada mes als usuaris de Xbox 360. Un cop descarregats, aquests videojocs passen a ser propietat del jugador encara que en un futur deixi de pagar la quota d’Xbox Live. Al contrari que passa amb PSN Plus, per accedir a les aplicacions com els xats de grup, GolTV o Eurosport, és imprescindible pagar el preu de la subscripció a Xbox Live Gold. Per acabar, Xbox Live Gold incorpora el sistema “Smart Match”, un servei per trobar partides de videojocs amb usuaris del nostre nivell.

En l’apartat social Microsoft ha confirmat que la llista d’amics passa de cent a Xbox 360 a mil a Xbox One.

En la generació anterior, si volies jugar en línia el millor servei era el que oferia Xbox Live Gold, que requeria subscripció, davant del servei de PlayStation Network, gratuït però molt millorable. Ara amb els nous serveis per PlayStation 4 i Xbox One sembla que tot s’iguala força, tot i que si els servidors de Sony responen, el fet que des del dia de llançament PSN Plus (que com hem apuntat, ara, com amb Xbox Live, serà de subscripció obligatòria si volem jugar online) ja regali jocs triple A als seus subscriptors pot fer decantar la balança cap al servei de Sony.

Interfície

En aquest punt tenim dues apostes minimalistes molt diferents. En una costat tenim Sony amb el seu XMB que divideix la pantalla en tres zones. A la part superior tenim l’àrea de funcions amb els accessos a les funcionalitats més utilitzades, com les notificacions, la llista d’amics, el xat de veu o els trofeus. Just a sota trobem la zona de contingut on es mostra un historial amb els continguts que hem executat recentment i finalment a la part inferior trobem la zona d’informació on es visualitzarà la informació del contingut que tinguem seleccionat a la zona anterior.

Microsoft aposta per Windows 8 i les seves rajoles personalitzables, creant una pantalla d’inici amb scroll horitzontal format per tres seccions. La secció de l’esquerra per posar-hi els nostres accessos directes als nostres continguts preferits. La secció central amb la informació del nostre perfil, l’últim joc al que hem jugat i la funcionalitat snap, una de les facetes més destacables del sistema operatiu de la consola de Microsoft, que ens permet dividir la pantalla per executar dues aplicacions a l’hora podent fer coses com jugar a un videojoc i tenir una conversa per Skype al mateix temps. I finalment, la secció de la dreta on trobarem l’accés al contingut de la botiga.

Jocs

Quan arriba el moment de jugar a PlayStation 4 i Xbox One podem trobar diferents títols exclusius per a cada plataforma, que no repassarem aquí, però a part dels videojocs, també hi ha altres possibilitats que fan que les experiències amb una i altra puguin ser molt diferents.

PlayStation ha creat el “Remote Play”, un sistema que permet que dins d’una xarxa Wi-Fi puguem jugar a jocs de PlayStation 4 des de la PlayStation Vita. A més, PlayStation permetrà el joc creuat entre plataformes en alguns videojocs. Per tant, podrem jugar en línia des d’una PlayStation 3 contra altres jugadors que estan jugant al mateix videojoc però en versions de PlayStation Vita o PlayStation 4. Per acabar amb PlayStation, Sony ha presentat recentment una aplicació per a tauletes i telèfons intel·ligents Android i iOS anomenada PlayStation App. Amb aquesta aplicació podrem accedir a la nostra llista d’amics, veure les notificacions, comprar contingut a la botiga perquè es vagi descarregant a la consola mentre no som a casa i utilitzar les funcions de pantalla secundària dels videojocs o aplicacions si existeixen.

Xbox One tindrà l’aplicació Xbox One SmartGlass -que ja existeix per a Xbox 360-, amb una utilització similar a la PlayStation App però amb l’afegit que podrà fer la funció de Remote Play amb els jocs que ho activin. Aquesta aplicació està disponible per a dispositius amb sistema operatiu Windows 8, Windows Phone, Android i iOS.

Tant PlayStation 4 com Xbox One son a priori dos grans consoles de joc. A l’hora de decidir-nos hem de valorar moltes coses però potser la diferència més gran, a part del preu (399€ la PlayStation 4 i 499€ la Xbox One), és l’ús que en vulguem fer. Si volem tenir un centre multimèdia juntament amb la nostra videoconsola, segurament ara mateix la millor opció és Xbox One. Si això no ens interessa el més intel·ligent serà decantar-nos per la videoconsola que ens ofereixi els jocs exclusius que a nosaltres més ens agradin.
Roger Baldomà i Leiva (Sant Quirze del Vallès, 1979), és enginyer tècnic en informàtica de gestió i desenvolupador d’aplicacions per a telèfons intel·ligents.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles